Atrose knie- en heup

Makkelijker meer bewegen
Voelen uw gewrichten stijf aan? Doet het ook pijn wanneer u wilt bewegen? Heeft u daardoor moeite met lopen? U zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee pijn te verminderen. Maar het omgekeerde is waar! Wist u dat wanneer u artrose aan knie of heup heeft, het extra belangrijk is dat u blijft bewegen? Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. Bewegen kan pijn en beperkingen verminderen.

Elke dag verantwoord bewegen
Speciaal voor mensen met artrose is het beweegprogramma artrose aan heup en/of knie ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een kwaliteitsfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. De fysiotherapeut is speciaal opgeleid voor het beweegprogramma artrose en daarmee deskundig om u te begeleiden tijdens het programma. Uw begeleiding is in goede handen. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Wat levert het beweegprogramma u op? Minder stijfheid, verbeterde conditie en verantwoord bewegen!

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen. Bij artrose raakt het gewrichtskraakbeen beschadigd, kan zich niet herstellen en kan zelfs helemaal verdwijnen. Het gewricht kan schokken minder goed opvangen en bewegen gaat moeilijker. Het gewricht kan uitsteeksels vormen, dikker worden en een andere vorm krijgen. Er kunnen ook ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het gewricht wordt dan behalve pijnlijk ook warm en gezwollen.

Moeite met bewegen
Bij artrose van heup en/of knie zijn de pijnklachten meestal het ergst. Geleidelijk kunnen er problemen ontstaan bij allerlei bewegingen zoals lopen, traplopen, in en uit de auto stappen, fietsen of schoenen aantrekken. Door toename van artrose kan de pijn verergeren en de beweegmogelijkheden van het heup- of kniegewricht en de spierkracht verder verminderen. Bij een ernstige vorm van artrose kan de stand van de botten veranderen en daardoor de lichaamshouding.

De belangrijkste oorzaak
Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van artrose van heup en/of knie is overgewicht. Zware belasting van de gewrichten, intensief sporten of een ongeval kunnen ook artrose veroorzaken. Daarnaast weten veel mensen niet dat artrose tevens kan ontstaan doordat het gewricht te weinig wordt belast. Waarschijnlijk speelt aanleg ook een rol bij het ontstaan van artrose.

Advies
Volg het beweegprogramma artrose
Beweeg (wandel, fiets of zwem)
Eet gezond voor een gezond gewicht
Houd uw conditie op peil
Vermijd plotselinge/schokkende bewegingen
Vermijd zware belasting van heup of knie
Pas op met tillen en sjouwen
Verander regelmatig van houding
Draag schoenen met schokabsorberende zolen