COPD / luchtwegenproblemen

Tot voor kort was CARA de verzamelnaam voor astma, longemfyseem en chronische bronchitis. Bij alledrie is sprake van ontstekingen van de luchtwegen, maar de oorzaak en behandeling bij astma is heel anders dan die bij emfyseem en chronische bronchitis. Daarom wordt de term CARA steeds minder gebruikt. Nu hanteren we voor chronische bronchitis en emfyseem de afkorting COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases)

De kenmerken
COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen waardoor de longen minder rekbaar worden. Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken, dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met bijvoorbeeld veel steen- en metaalstofdeeltjes in de lucht kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Verder kan erfelijkheid ook een rol spelen. De klachten kunnen zijn: hoesten, slijm opgeven, piepende ademhaling, kortademig bij inspanning.

Doordat mensen met COPD benauwder worden tijdens inspanning, weerhoudt het hun er meestal van om in beweging te komen. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft minder energie voor dagelijkse dingen. En als de dagelijkse bewegingen steeds moeilijker worden, dan lukt extra bewegen al helemaal niet meer. En zo worden mensen met COPD steeds benauwder, wordt de activiteit steeds minder en wordt het moeilijker om te bewegen.

COPD en bewegen
Een beweegprogramma op maat kan mensen met COPD helpen om deze spiraal te doorbreken. Elke dag verantwoord bewegen.

Speciaal voor mensen met COPD is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een fysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Deze fysiotherapeut is daarnaast speciaal opgeleid voor het beweegprogramma COPD. Uw begeleiding is dus in goede handen. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen.

Wat levert het beweegprogramma u op?
Minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en verantwoord bewegen! Informatie over COPD Chronische bronchitis en longemfyseem.

Advies
Volg het beweegprogramma COPD
Stop met roken
Beweeg (wandel, fiets of zwem)
Eet gezond voor een gezond gewicht