Diabetes

Klachten bij diabetes
Een hoge bloedglucosewaarde kan allerlei klachten veroorzaken, zoals dorst, veel plassen en vermoeidheid. Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk, omdat hierdoor de bloedglucosewaarde in het bloed wordt verlaagd en de insuline beter zijn werk kan doen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te ver daalt, kan dit leiden tot een ‘hypo’. Een hypo herkent u aan: transpireren, bleek zien, onduidelijk praten, een hongerig gevoel, gapen, prikkelingen om de mond, beven en stemmingsveranderingen (koppig, prikkelbaar, stuurs). Diabetes type 2. Er zijn verschillende typen van diabetes. Bij mensen met diabetes type 2 maakt de alvleesklier onvoldoende insuline aan of de insuline werkt onvoldoende. Daardoor nemen de cellen de glucose uit het bloed onvoldoende op. Diabetes type 2 komt vaak voor bij mensen die ouder zijn dan veertig jaar, zogenaamd ouderdomssuiker. Speciaal voor deze doelgroep is het beweegprogramma diabetes type 2 ontwikkeld.

Bewegen met diabetes
Bewegen is zeker voor mensen met diabetes belangrijk is voor de gezondheid. Bewegen heeft een positieve invloed op de vetstofwisseling, de bloeddruk en de cholesterolspiegel. Je kunt als diabeet aan sport doen met normale bloedglucosewaarden.

Met dit beweegprogramma hopen we veel mensen over de streep te trekken om onder begeleiding van een fysiotherapeut aan de slag te gaan. Om symptomen van het bewegen (verhoging van hartslag tijdens het bewegen, transpireren) te leren herkennen. Voor oudere én voor jongere mensen met diabetes is dit programma een goed initiatief. En speciaal voor mensen met diabetes type 2 is dit beweegprogramma ontwikkeld. Elke dag verantwoord bewegen. U doorloopt het beweegprogramma samen met een fysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Deze fysiotherapeut is daarnaast speciaal opgeleid voor het beweegprogramma diabetes. Uw begeleiding is dus in goede handen. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen.

Wat levert het beweegprogramma u op?
Controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, verbeterde conditie en verantwoord bewegen. Informatie over Diabetes. Dit is diabetes Alle voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Zo worden koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose vervoerd naar verschillende organen. Om toegang te krijgen tot de organen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker) in het bloed is daardoor hoger dan normaal.

Volg het beweegprogramma diabetes type 2.
Beweeg (wandel, fiets of zwem)
Eet gezond voor een gezond gewicht. Houd uw conditie op peil, sport in gezelschap
Zorg dat u altijd een koolhydraatrijke snack bij u heeft
Luister naar de signalen van uw lichaam. Let goed op uw bloedglucosewaarde. Stop met sporten als u een hypo voelt aankomen.