Hart- en Vaatziekten

Voor mensen die een probleem met hun hart hebben of hebben gehad, is bewegen in de revalidatieperiode heel belangrijk om de conditie weer op te bouwen. De fysiotherapeut is bewegingsspecialist. Tijdens de revalidatie kan de therapeut helpen om bewegingsangst af te laten nemen of om juist te leren om niet over grenzen te gaan.

Klachten bij hart- en vaatziekten
Klachten die aanwezig kunnen zijn: pijn op de borst, kortademigheid of extreem vermoeid, onregelmatige of snelle hartslag, misselijkheid en/of duizelingen.

Oorzaken van hart- en vaatziekten. Het is onduidelijk hoe de verschillende vormen van hart- en vaatziekten ontstaan. Vaak is vernauwing in de bloedvaten een oorzaak. Deze vernauwing kan leiden tot bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct. Ook kan het hart zelf verzwakt zijn en niet in staat om het bloed optimaal door het lichaam te pompen. Daarnaast is bekend dat een ongezonde leefstijl de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Onder ‘ongezond’ verstaan we: roken, niet genoeg bewegen en ongezonde voeding.

Elke dag verantwoord bewegen
Iedere dag een half uur matig intensief bewegen draagt bij aan een goede gezondheid. Speciaal voor mensen die in het verleden een hartinfarct hebben gehad of die een bypassoperatie, dotteringreep, PCI of hartklepoperatie hebben ondergaan, is dit beweegprogramma ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een kwaliteitsfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. De fysiotherapeut is speciaal opgeleid voor het beweegprogramma voor mensen met hartaandoeningen en daarmee deskundig om u te begeleiden tijdens het programma. Uw begeleiding is in goede handen. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Wat levert het beweegprogramma u op? Gezond leven, verbeterde conditie en verantwoord bewegen!

Advies 
Volg het beweegprogramma voor mensen met hartaandoeninge
Beweeg (wandel, fiets of zwem)
Eet gezond voor een gezond gewicht
Houd uw conditie op peil