Medical Taping

Wanneer er lichamelijke klachten zijn is men geneigd het betreffende lichaamsdeel te ontzien en rust te geven. Dit omdat het lichaam bij letsel pijn aangeeft wanneer we het willen bewegen. Een geheel normale en functionele reactie, zo zorgt je lichaam er voor dat het letsel niet verergert. Het is belangrijk om binnen de pijn te blijven bewegen en de bewegingen zo normaal mogelijk te laten verlopen. Het actief blijven tijdens het herstelproces zorgt voor een betere doorbloeding en voorkomt dat er verkortingen ontstaan.

Medical taping kan hier bij helpen. Bij deze vorm van tapen wordt er gewerkt met een elastische tape, waardoor beweging mogelijk blijft. Door het liften van de huid, zorgt de tape ook nog eens voor een betere afvoer van vocht. Bij zwelling en lymfoedeem kan dit bijdragen aan een versneld herstel. De tape werkt tevens pijn dempend, omdat het steun biedt en constant via de huid een prikkel aan het lichaam geeft, waardoor de pijn minder gevoeld wordt.

Het doel van medical taping is: meehelpen in het herstel van lichamelijke klachten. Daarnaast kan het ook gebruikt worden ter preventie van klachten. Het is een onderdeel van de behandeling en geen behandeling op zich.

Er zijn verschillende indicaties voor medical taping, onder andere:

vinkjeCorrectie van de lichaamshouding of de stand van een gewricht
vinkjeHematomen, oftewel bloeduitstortingen
vinkjeHerstel van blessures aan het bewegingsapparaat, onder andere: spierblessures, rug-, schouder-, knieklachten, een tennisarm of golfersarm
vinkjeLymfoedeem

Mocht u vragen hebben over medical taping of bent u benieuwd of het kan bijdragen aan het herstel van uw klacht? Neem dan contact met ons op.