SPECIALISATIES

Voor meer informatie kunt u op één van onderstaande specialisaties klikken:

De Dorn methode maakt gebruik van zachte manuele technieken waarmee gewrichten en wervels gecorrigeerd worden zonder te kraken. Deze behandelmethode wordt onder andere gebruikt om beenlengteverschil op te heffen en om rug- of nek klachten te behandelen.

Ook maagklachten, hoofdpijn, schouderklachten, uitstralende pijn in armen en benen kunnen een oorsprong hebben in een wervel scheefstand.
Naast de behandeling krijgt u oefeningen mee naar huis, zodat u zelf de klachten onder controle kunt houden en hierdoor de kans op terugkeer van de klachten vermindert.

Kijk voor meer informatie over de Dorn methode op:www.manueletoepassingen.nl.

Al onze therapeuten werken via het PRT systeem, Physical Rehabilitation Trainer; een fysieke revalidatie trainer. Dit actieve revalidatiesysteem maakt vooral gebruik van vrije oefeningen in een trainingsruimte.
Het voordeel van vrije oefeningen, ten opzichte van fitnesstoestellen, is dat er gelijk ook gewerkt wordt aan coördinatie en stabiliteit in de gewrichten. Hierdoor zijn de getrainde oefeningen direct in het dagelijkse leven te gebruiken, waar constant coördinatie en stabiliteit van het lichaam gevraagd wordt. Deze methode vraagt een intensieve begeleiding van onze therapeuten en daarom werken wij in één op één situaties of in kleine groepjes tot maximaal 4 personen. Wij hebben speciale revalidatie programma’s voor rug- en nekklachten, enkelblessures, kruisband blessures, meniscus klachten, heup klachten, schouder blessures, golf- en tennis elleboog, arthrose en revalidatie na operaties aan het beweegapparaat.

Veel lichamelijke klachten kunnen hun oorzaak hebben in het immuunsysteem, de darmen zijn een groot gedeelte van ons immuunsysteem. Als de darmen niet goed functioneren, soms zonder dat we het zelf weten, kunnen er verschillende lichamelijke klachten ontstaan zoals onder andere darmklachten, allergieën, spier- en peesletsel, osteoporose, hoofdpijn, vermoeidheidsklachten. Slecht functionerende darmen kunnen worden veroorzaakt door verkeerde voeding, stress en overmatig medicijn gebruik. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om te weten wat nu gezonde voeding is. De gezonde keurmerken vliegen ons om de oren, evenals de zogenaamde gezonde koekjes en light producten.
Onze therapeuten kunnen u voedingsadvies geven om een gezonder voedingspatroon te krijgen. Na een uitgebreide intake en voedingsanalyse maken wij samen met u een passend voedingsschema. Let wel dat het hier niet gaat om een dieet, maar een aanpassing in de levensstijl. Een gezonde leefstijl met daarbij gezonde voeding werkt mee aan uw lichamelijke herstel.

Wanneer er lichamelijke klachten zijn is men geneigd het betreffende lichaamsdeel te ontzien en rust te geven. Dit omdat het lichaam bij letsel pijn aangeeft wanneer we het willen bewegen. Een geheel normale en functionele reactie, zo zorgt je lichaam er voor dat het letsel niet verergert. Het is belangrijk om binnen de pijn te blijven bewegen en de bewegingen zo normaal mogelijk te laten verlopen. Het actief blijven tijdens het herstelproces zorgt voor een betere doorbloeding en voorkomt dat er verkortingen ontstaan.
Medical taping kan hier bij helpen. Bij deze vorm van tapen wordt er gewerkt met een elastische tape, waardoor beweging mogelijk blijft. Door het liften van de huid, zorgt de tape ook nog eens voor een betere afvoer van vocht. Bij zwelling en lymfoedeem kan dit bijdragen aan een versneld herstel. De tape werkt tevens pijn dempend, omdat het steun biedt en constant via de huid een prikkel aan het lichaam geeft, waardoor de pijn minder gevoeld wordt.

Het doel van medical taping is: meehelpen in het herstel van lichamelijke klachten. Daarnaast kan het ook gebruikt worden ter preventie van klachten. Het is een onderdeel van de behandeling en geen behandeling op zich. Er zijn verschillende indicaties voor medical taping, onder andere:

- Correctie van de lichaamshouding of de stand van een gewricht.
- Hematomen, oftewel bloeduitstortingen
- Herstel van blessures aan het bewegingsapparaat, onder andere: spierblessures, rug-, schouder-, knieklachten, een tennisarm of golfersarm.
- Lymfoedeem

Mocht u vragen hebben over medical taping of bent u benieuwd of het kan bijdragen aan het herstel van uw klacht? Neem dan contact met ons op.

 

Myo Matrix Release is een behandeltechniek waarbij spanning in zacht weefsel wordt verminderd door middel van rektechnieken. Al het bindweefsel wat betrokken is bij een klacht, zoals fascie, zenuwweefsel, littekenweefsel en spieren, kan spanning en verkortingen bevatten.

Met deze techniek brengt de fysiotherapeut met de handen het bindweefsel op rek. De cliënt werkt actief mee in deze behandeling door de aangegeven bewegingen uit te voeren. Hierdoor zal het bindweefsel beter en makkelijker ontspannen. De techniek wordt in een multidirectionele richting, oftewel 3-dimensionaal uitgevoerd. Ontspanning in het weefsel zorgt voor afname van pijn en verbetering van mobiliteit in spieren en gewrichten.

Myo Matrix Release is een behandeltechniek die als aanvulling op andere behandeltechnieken zal worden gebruikt. De andere technieken kunnen onder andere: dry needling, FAT-Tool, massage en dorn zijn.

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden. Het doel van de behandeling is om pijn te verminderen en om langdurige ontspanning in het weefsel te creëren.

Bij ons in de praktijk wordt gewerkt volgens het Functional Integrated dry needling system (FIN). Dit houdt in dat er meerdere naalden worden geplaatst in verschillende gebieden, om de klacht te beïnvloeden. Die gebieden kunnen zijn: rondom de wervelkolom, rondom of in zenuwbanen en spieren (zogeheten triggerpoints). Om een zo goed mogelijk behandelresultaat te krijgen worden alle structuren behandeld die bij de klacht betrokken zijn.

De geplaatste naalden blijven korte tijd zitten en worden dan weer verwijderd. De fysiotherapeut kan aanvullend nog andere behandeltechnieken gebruiken, zoals Myo Matrix Release 3-D technique, FAT-Tool, massage of dorn.

In principe kunnen alle pijnklachten, acuut en chronisch, waarvan de oorzaak ligt in de spieren en/of gewrichten behandeld worden met dry needling. Heeft u vragen over dry needling of bent u benieuwd of dry needling kan bijdragen aan het herstel van uw klacht? Neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via de contactpagina.

De FAT-Tool is een hulpmiddel waarmee de fysiotherapeut direct invloed kan uitoefenen op de fascie (het bindweefsel), wat in en om het spierweefsel ligt. Spanningen in de fascie kunnen ervoor zorgen dat bewegingen beperkt raken en er klachten ontstaan. De fysiotherapeut zal met de FAT-Tool over het te behandelen gebied bewegen, wat ervoor zorgt dat de fascie zich ontspant en stijfheid in het weefsel afneemt. De fysiotherapeut zal de FAT-Tool altijd gebruiken in combinatie met andere behandeltechnieken. De andere technieken kunnen onder andere: dry needling, Myo Matrix Release 3-D technique, massage en dorn zijn.

De combinatie van bovenstaande behandeltechnieken of één van de behandeltechnieken kunnen gebruikt worden bij een grote variatie aan klachten waarvan de oorzaak ligt in spierweefsel of gewrichten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Spier- of peesklachten, zoals: tenniselleboog of achillespeesklachten
 • Frozen shoulder
 • Shin splints (scheenbeenklachten)
 • Maar ook lage rugpijn of nekklachten kunnen goed behandeld worden met deze technieken.

De kinderfysiotherapeut is speciaal opgeleidt voor het behandelen van kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Naast de masteropleiding Kinderfysiotherapie (MPPT Breda) heeft onze kinderfysiotherapeut de cursus ‘Viscerale therapie bij kinderen‘ gevolgd. Dit is een onderdeel van de opleiding Viscerale Therapie. (Voor meer informatie zie ook https://www.upledger.nl/wat-viscerale-therapie)

In de verschillende leeftijdscategorieën kunnen ook diverse hulpvragen zijn. Een aantal van de hulpvragen waarmee u met uw kind terecht kunt bij onze kinderfysiotherapeut, zijn onder andere:

De baby of dreumes 0-2 jaar     

 • Onrustig, veel huilen   
 • Voorkeurshouding (kijkt het liefst alleen naar links of naar rechts)   
 • Niet willen knuffelen, tegen papa/mama aanliggen   
 • Onrustig eten/drinken, spugen   
 • Darmkrampen
 • Ontwikkeling motoriek lijkt traag te verlopen   
 • Moeite met omrollen   
 • Komt (nog) niet zelf tot zitten   
 • Wil meer dan dat het kan

De peuter of kleuter 2-6 jaar

 • Kan opvallend moeilijk stilzitten   
 • Moeite met spijsvertering (eten, buikpijn, ontlasting)
 • Vertraagde motorische ontwikkeling   
 • Moeite met fijne motoriek, kleuren, knippen, kraaltjes   
 • Valt vaak, onhandig in bewegen   
 • Moeite met rennen, springen, klauteren

Het basisschoolkind 6-12 jaar

 • Pijnklachten (hoofdpijn, buikpijn)   
 • Vermoeidheid   
 • Concentratieproblemen   
 • Moeite met stil zitten
 • Vertraagde motorische ontwikkeling   
 • Moeite met schrijven (netheid, tempo, kramp)   
 • Onhandig met gymles, sporten, thuis

De jongere 12-18 jaar

voor een ‘gewone, volwassen’ blessure, zoals een enkelverstuiking, rugklacht, schouderblessure, kan de jongere terecht bij een algemeen fysiotherapeut, maar mag hij/zij ook naar de kinderfysiotherapeut. Voor specifieke klachten, gerelateerd aan de (motorische) ontwikkeling, is een afspraak bij een kinderfysiotherapeut aan te raden.   

 • (Pijn) klachten door groeispurt  
 • Standsverandering, rug, knieën   
  Hoofdpijn   
 • Buikklachten   
 • Vermoeidheid

Voor vragen, informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met onze kinderfysiotherapeut Jacobien Altena-Wubs op het  foonnummer 06 - 24 55 61 83 of via email jacobien@medi-fit.nl.