Oedeemtherapie

Oedeem is de ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan zich voordoen op verschillende plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld in een arm of been, maar ook in de buik, borst of het gezicht. Er zijn verschillende vormen van oedeem. Primair oedeem, secundair oedeem en veneus oedeem. Bij alle vormen kan gesproken worden over een verstoring in het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Oedeemtherapie is gericht op de behandeling van oedeem. Medi-Fit past oedeemtherapie toe volgens de methode van Vodder. De behandeling bestaat uit manuele lymfedrainage (MLD) en eventueel compressietherapie door bandage, gecombineerd met oefentherapie. Het doel van de behandeling is dat het vochtgehalte in het weefsel afneemt, waardoor klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Naast MLD en bandage is oefentherapie een belangrijk onderdeel. Hieronder vallen oefeningen ter bevordering van drainage en mobiliserende en spierversterkende oefeningen. Deze oefentherapie wordt in eerste instantie onder toezicht van de behandelend therapeut uitgevoerd. De begeleiding wordt afgebouwd, zodat de cliënt uiteindelijk zelfstandig, thuis of in de sportschool, verder kan gaan met de oefeningen.

Voor uitgebreidere informatie kunt u klikken op Oedeemtherapie >>